Forum Karkonoska Frakcja Fantastyki Strona Główna Karkonoska Frakcja Fantastyki
Forum dyskusyjne jeleniogórskiego klubu fantastyki
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Alchemia [+18]
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Karkonoska Frakcja Fantastyki Strona Główna -> Off-Topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Klon
Wielki Klubowicz
Wielki Klubowicz



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 510
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rębiszów

PostWysłany: Czw 23:30, 05 Lis 2009    Temat postu: Alchemia [+18]

Jako, że dotarłem do rzadkiego źródła trunku uduchowionego jakim jest spirytus, potrzebuję przepisów na doskonalenie i wyjmowanie meritum z tego napitku. Tutaj zwracam się do osób zorientowanych o przepisy.
Nie wiem dlaczego ale wydaje mi się, ze ktoś cosik będzie mogl powiedzieć na ten temat. Oczywiście osobom nieletnim przypominam, ze alkohol to zło wcielone i wszystko w swoim czasie.

Czekam na rady i przepisy

Stowa - kiedyś mnie raczyłeś karmelówką (Karmi etc) podaj dokladne proporcje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karl Franz
Bazgracz Specyficzny
Bazgracz Specyficzny



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 0:14, 06 Lis 2009    Temat postu:

Zapytam Glonie swego Ojca o przepis na cytrynówkę , niby jest passe i niby dla kobiet , ale moc w niej brzemię celtycka ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nuitari
Zaakceptowany Klubowicz
Zaakceptowany Klubowicz



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 7:40, 06 Lis 2009    Temat postu:

Miodówka:
produkty potrzebne do przygotowania:
spirytus, miód, woda, karmel

sposób przygotowania:
- spirytus mieszasz z wodą w proporcjach zależnych od planowej mocy końcowej Smile
(ja daje zazwyczaj 1/1,2)
- do garnuszka wlewasz odrobinę wody, dodajesz miód (powiedzmy na 1,5L gotowej miodówki z 2-3 kopiate łyżeczki) i na gazie rostapiasz
- mieszasz miód ze spirytusem (już rozrobionym)
- dolewasz karmel (do zrobienia karmelu najlepszy jest jakiś stary garnek/patelnia nie teflonowa)

spirytus najlepiej jak się przegryzie z midem przez pare dni, chociaż z doświadczenia wiem, że po 5 minutach :przegryzania" też jest niezłe Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pierr
Zaakceptowany Klubowicz
Zaakceptowany Klubowicz



Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 233
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 9:12, 06 Lis 2009    Temat postu:

ICE AGE 4

Przepis gdzieś tam kiedyś wpadł mi w ucho więc nie znałem dokładnych proporcji, ale zrobiłem na oko i też było FAJNIE ;P

-spirytus rozrabiany z wodą (również zależne od mocy końcowej)
-kilka paczek cukierków Ice

Hmmm ja rozrabiałem spirytus w dzbanku o pojemności 1l wypełniając go do 3/4, do środka weszły jeszcze 3 paczki cuksów. Mocno zamieszać i odstawć. Co jakiś czas znów mieszać aż cukierki się roztopią. Podawać mooocno zmrożone Wink Have a fun.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mPL
Wielki Przedwieczny Admin
Wielki Przedwieczny Admin



Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 806
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:15, 08 Lis 2009    Temat postu:

miodówko-cytrynówka

1/3 soku ze świeżych cytryn
1/3 miodu
1/3 spirytusu

mieszasz spirytus z sokiem z cytryn a na koniec dodajesz miodu... czekasz tak ze 2 - 3 dni.

fajność tego trunku polega na tym, że jest mocno smaczny, rozgrzewający i potrafi ścinać z nóg - polewanie go koleżankom daje niezły ubaw, bo niby nie kopie, a wstać się nie da : )
chociaż w Twoim przypadku to różnie bywa, prawda? Pamiętasz jak ostatnio poległeś przy marnym 0,7a Matylda nie? : )

z bogiem


Ostatnio zmieniony przez mPL dnia Nie 19:24, 08 Lis 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Klon
Wielki Klubowicz
Wielki Klubowicz



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 510
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rębiszów

PostWysłany: Pon 18:32, 09 Lis 2009    Temat postu:

co do Twojego przepisu mPL - wszystko ok, ale jak ja chcę rozrobić litr spirytusu, to nie wiem ile cytryn miałbym kupić
a co do 0,7 z Matyldą - może i poległem, ale grzecznie zasnąłem i nie rzygałem. Mamusia jednak mnie czegoś nauczyłaVery Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mPL
Wielki Przedwieczny Admin
Wielki Przedwieczny Admin



Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 806
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:41, 09 Lis 2009    Temat postu:

2 kg jak będą soczyste - ok 14 dużych cytryn

ale lepiej zrób sobie 0,5L, a resztę przeznacz na jakiś inny napitek, np. na przepalankę na spirytusie - chcesz przepis?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Klon
Wielki Klubowicz
Wielki Klubowicz



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 510
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rębiszów

PostWysłany: Wto 23:12, 10 Lis 2009    Temat postu:

czy chcę przepis? no jasne k... że chcę przepis
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mPL
Wielki Przedwieczny Admin
Wielki Przedwieczny Admin



Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 806
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:33, 10 Lis 2009    Temat postu:

2 łyżki cukru - do suchego garnka i podgrzewasz bardzo powoli aż cukier zrobi się brązowy, dodajesz wody tak żeby było razem 750 ml
czekasz aż się cukier rozpuści, następnie czekasz aż wystygnie.
Później dolewasz 0,5L spirytusu po ok 2h przelewasz do butelek,
później czekasz ze 3 dni, albo jak powiedział mój brat "przynajmniej do wieczora" : )

Mama mówi, że jak dasz 750 ml spirytusu to Ci zrobi produkt z pół litra - ćwiara za robociznę hehe Smile

Mam mówi też, że tam skąd pochodzi przepis ten nazywa się "tata z mamą" lub "palonka"

ciesz się smakiem i daj spróbować : )


Ostatnio zmieniony przez mPL dnia Wto 23:34, 10 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Klon
Wielki Klubowicz
Wielki Klubowicz



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 510
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rębiszów

PostWysłany: Śro 17:09, 11 Lis 2009    Temat postu:

W każdym przepisie jaki znalazłem w sieci zaleca się odczekanie kilku dni, ale odczekanie "przynajmniej do wieczora

"albo jak powiedział mój brat "przynajmniej do wieczora"Smile"

co do opłaty za przepis... 25,26,27 będe w jeleniej, więc sądzę, że z pystymi ręcyma nie przyjadęVery Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czerwony
Oficjalny Klubowicz
Oficjalny Klubowicz



Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: HirsBerg
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:05, 11 Lis 2009    Temat postu:

a propo cytrynówki to ja miałem kiedyś podobny przepis i najważniejsza rzecz to aby odstawic nie na 2-3 dni tylko na około 10-14 dni . I dac na 8 godzin do samego spirytusu skórki po cytrynie. Spirytus nabierze koloru Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mPL
Wielki Przedwieczny Admin
Wielki Przedwieczny Admin



Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 806
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:28, 13 Lis 2009    Temat postu:

Klon napisał:
W każdym przepisie jaki znalazłem w sieci zaleca się odczekanie kilku dni, ale odczekanie "przynajmniej do wieczora

"albo jak powiedział mój brat "przynajmniej do wieczora"Smile"

co do opłaty za przepis... 25,26,27 będe w jeleniej, więc sądzę, że z pystymi ręcyma nie przyjadęVery Happy


Za przepis nie musisz nic płacić, to tylko jakbyś chciał żeby Ci moja mama przygotowała trunek Smile

No, ale nie pogardzę odrobinką jakiegoś wyrobu : )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czerwony
Oficjalny Klubowicz
Oficjalny Klubowicz



Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: HirsBerg
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:02, 13 Lis 2009    Temat postu:

tylko problem z tym moze byc taki sam jak ja miałem . Wyszło mi 5 litrów a było tak pyszne ze w 5 dni to wyparowało Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Stówa
Mały Nieczysty Sekretarz
Mały Nieczysty Sekretarz



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sob 8:04, 14 Lis 2009    Temat postu:

Wprawdzie Klona już informowałem ale dla ogólnej informacji :

Sołtysianka - 0,5l spirytusu, butelka Karmi, puszka mleka skondensowanego (słodzonego) ... Papka jest jadalna po jakichś 15-20 minutach od wymieszania, uwaga ścina się, jest słodkie, gęste i wchodzi bez popity ... wychodzi też Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mPL
Wielki Przedwieczny Admin
Wielki Przedwieczny Admin



Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 806
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:54, 14 Lis 2009    Temat postu:

Stówa napisał:
Papka jest jadalna po jakichś 15-20 minutach od wymieszania...


No i to mi się podoba ; ] trzeba będzie spróbować.

Oprócz tego, że ścina się to pewnie też ścina ogólnie z nóg : )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Karkonoska Frakcja Fantastyki Strona Główna -> Off-Topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin